تغییر و تنظیم نور محیط و تاثیر آن بر یادگیری دانش آموزان

 

 

 

طرح «روشنایی برای یادگیری» در مناطق روستایی

در بیش از 6 هزار مدرسه در آمریکای لاتین مشکل برق رسانی وجود دارد. طرح «روشنایی برای یادگیری» که از سال 2012 میلادی توسط «سازمان دولتهای ایبرو-آمریکا» اجرا می شود و انرژی خورشیدی را به این مدارس آورده است. این برنامه در 500 مرکز آموزشی روستایی به اجرا در آمده است و حالا این مدارس مجهز به صفحات خورشیدی و کامیپوتر هستند و به اینترنت هم دسترسی دارند. بیش از هزار معلم مدرسه و 20 هزار دانش آموزی از این برنامه بهره مند شده اند.

اولویت این طرح بومیان و آفریقایی تبارهایی هستند که آسیب پذیرند. هدف اصلی هم بالا بردن کیفیت آموزش در جوامع روستایی است که به دلیلی شرایط بد آموزشی ترک تحصیل در بین آنها زیاد است.

این طرح در حال حاضر در روستایی در جمهوری دومینیکن اجرا می شود. برای نصب تجهیزات انرژی خورشیدی، در اینجا دوره های آموزشی هم برگزار شده است و آموزگاران و اهالی روستا هم در این دوره ها شرکت کرده اند.

در کشورهایی که پروژه «روشنایی برای یادگیری» در مدارس روستایی به اجرا در آمده است میزان ترک تحصیل بطور قابل ملاحظه ای کاهش پیدا کرده است. به این ترتیب این برنامه با تشویق دانش آموزان به اتمام دوره تحصیل، نقش مهمی هم در رشد اقتصادی این جوامع روستایی دارد.

تنظیم نور و تاثیر آن بر یادگیری در دبستانی در هامبورگ

طبق تحقیقات دانشمندان، نور و روشناییِ محیط بر یادگیری تاثیر دارد. تنظیم روشنایی در مدارس، باعث می شود دانش آموز بهتر یاد بگیرد، کمتر اشتباه کند و بازیگوشی و حواس پرتی اش هم کمتر شود.

در مدرسه ابتدایی «ایندر آلتن فورست» طرح تنظیم روزانه نور اجرا می شود. معلم کلاس سوم این دبستان سعی می کند صبح زود با تنظیم نور، دانش آموزان را بیدار و هوشیار کند. وی می گوید که با نور مایل به آبی بچه ها تمرکز بیشتر دارند. تاثیر بصری این نور آن است که چشم باز می شود.

این مدرسه دولتی تنها مدرسه در آلمان است که تمام تجهیزات نورپردازی دینامیک را در هر کلاس در اختیار دارد. علاوه بر امکان تنظیم روشنایی، سه نوع تنظیم دیگر نور هم هست که می توان آنها را بسته به موضوعات درس به کار برد.

مثلا نوری مخصوص برای زمان بازگشت دانش آموزان از زنگ تفریح هست که پس از زمان کوتاهی آنهار را آرام می کند. دیانا کلاینیکه، معلم کلاس سوم این دبستان نور را 15 بار در روز تغییر می دهد. وی می گوید: «بعد از زنگ تفریح که دانش آموزان به کلاس برمی گردند و هنوز در حالت بازی و تفریح و فعالیت هستند، این روشنایی را به کار می بریم تا پس از زمان کوتاهی برای ادامه درس آرام شوند. نوری هم مخصوص تمرکز وجود دارد که همانطور که از اسمش معلوم است برای تمرکز بهتر است. رنگ نور و میزان روشنایی اش فرق می کند و هر وقت نیاز به تمرکز باشد، مثلا برای یادگیری ریاضیات یا برای امتحان از این نور استفاده می کنیم.»

طبق نتیجه تحقیقات درمانگاه اپندورف ِ دانشگاه هامبورگ، میزان بازیگوشی و بی توجهی دانش آموزان کلاس دیانا، در مقایسه با دانش آموزانی که در کلاس با نور معمولی درس می خوانند، 75 درصد، و تعداد اشتباهاتشان 45 درصد کمتر است .

بر اساس این بررسی، علاوه بر شدت نور، رنگ نور هم نقش مهمی دارد. اگر نور روشن و متمایل به آبی باشد، هورمون کورتیزول فعال و بازدهی بیشتر می شود.

سرپرست این تحقیقات می گوید با وجود اینکه تاثیر نور و نورپردازی بر یادگیری از نظر علمی ثابت شده، اما مدارس کمی هستند که از این شیوه دینامیک نورپردازی استفاده کنند. وی می افزاید: «مردم اغلب اهمیت نور برای یادگیری را دست کم می گیرند. به همین دلیل مسئولان مدرس به این نکته توجه نمی کنند. البته دلیل دیگرش هم این است که این روش نورپردازی، از نور طبیعی پرهزینه تر است زیرا به برق نیاز دارد.»

 

 

کلمات کلیدی: عوامل موثر بر یادگیری دانش آموزان | تاثیر عوامل محیطی بر یادگیری | یادگیری موثر | 

 

منبع دریافت این مطلب : یورو نیوز

هیچ نظری تا کنون برای این مطلب ارسال نشده است.
ارسال نظر برای این مطلب غیر فعال شده است!